Hur kunde det få gå så långt?

jul 1, 2016   //   by Joakim   //   Blogg, Nyheter  //  2 Comments

De senaste åren har det stormat relativt ofta om Åbys kontroversielle banveterinär Anders Bergqvist. Fram till igår har jag haft uppfattningen att det rört sig om olika uppfattningar om banunderlaget, utrustningsdetaljer, skavsår, mugg etc, etc. Denne Bergqvist har inte nöjt sig med att avvisa ofräscha hästar från tävling, vilket är banveterinärens uppgift, utan har med frikortet ”Djurskydd” i högsta hugg stoppat barfotakörning, avbrutit värmningar, hittat på egna regeltolkningar om vilka utrustningsdetaljer som är godkända eller ej, ( ”Inte på min bana” är ett klassiskt Bergqvist-citat efter att han stoppat ST-godkända utrustningsdetaljer), för att inte nämna svartmålning av travsporten i media.

Men det som främst skilt Åbys banveterinär i sitt utövande gentemot övriga banveterinärer i svensk travsport är de ideliga polisanmälningar mot oss aktiva. Bara i år har fyra kuskar/tränare polisanmälts för olika förseelser av denne Bergqvist. Igår fick jag besked om att jag är en av dessa fyra, gällande en drivningsförseelse för ett par veckor sedan. Måldomaren dömde för övrig felaktig drivning, 1500 kr i böter.

Under gårdagens tävlingar på Åby kom det sedan fram en aldrig sinande ström av vittnesuppgifter om hur denne Bergqvist betett sig genom åren. Allt från anmälningar till Jordbruksverket om maktmissbruk från såväl Åbys som Svensk Travsports sida, till förolämpningar och svordomar gentemot kvinnlig personal i stallarna. Flera hästskötare berättade om tillfällen då Bergqvist letat igenom deras väskor vid boxarna, i jakt på otillåten utrustning. Uppriktigt talat; karl’n är inte riktigt klok! Därtill kuskar och tränare som berättade om vilken enorm irritation de upplevt när Åbys banveterinär visat upp sin arroganta och maktfullkomliga attityd.

Någonting man måste fråga sig är hur  Jordbruksverkets organisation ser ut, när den underlåter att ta anmälningar om maktmissbruk från Svensk Travsport på allvar? Efter att ärendena diarieförts har tydligen ingenting hänt. Så kan det inte få gå till i en myndighet som har så stor befogenhet som Jordbruksverket har. En banveterinär är förordnad av Jordbruksverket och är suverän i sin position att bevaka djurskyddet vid tävlingar. Men i en så stor grupp som ett 30-tal tjänstgörande banveterinärer bara inom travsporten så finns det naturligtvis alltid en risk att en eller annan inte är lämpad. Så är det inom alla yrkesgrupper.

Varför underlåter Jordbruksverket sitt ansvar att säkerställa detta, när ST anmäler om maktmissbruk?

Joakim Lövgren

———————————————————————————————————————————-

Travrondens kommentarsfält:
Christina Liljekvist

Han måste väl bli entledigad från tjänsten nu, efter så många klavertramp?

————————————————————————————————————————————–
..
Britt-Marie Olsson · Arkivarie på Örebro kommun

Nu är jag bara en amatör men jag har valt att bojkotta Åby sedan 2014 01 29 p g a den banveterinären. Då höll han på tjafsa om en huvudstång som han ansåg inte var rätt anspänd. Den var den efter ST reglemente men han bara skrek att det var minsann han som bestämde och inte ST. Efter det bestämde vi oss för att vi åker inte till Åby och blir kallade både det ena och andra. Jag ställer inte någon diagnos på vederbörande men något fel är det
..

2 Comments

  • Hoppas att ni tränare går ihop och bojkottar Åby, ända fram till att AB blir utbytt. Klart det är synd om Åby, men ST får väl ställa upp och kompensera banan för eventuella förluster….

  • Han skall jo bare yt sådan en pajas

Leave a comment