Hänt i veckan

mar 27, 2015   //   by Joakim   //   Blogg, Nyheter, Tävlingar  //  No Comments

Nu har bygget av den nya balkongen på stallet på Jägers kommit igång. Det betyder att vi kör en invigning i samband med V75-tävlingarna den 11 april. Det känns som att det nya hästägarerummet blivit uppskattat, särskilt med Jane som värdinna. När vi nu bygger en kompletterande balkong på 27 kvadrat så ser vi fram emot många sköna sommarkvällar med lite BBQ och bekväma soffor. För övrigt går balkongbygget under arbetsnamnet ”Janes Hylla”…

I tisdags blev det ingen seger till stallet, men Alfas da Vincis årsdebut gladde ändå. Trots lågt tempo på loppet och dåliga ryggar så hann Alfas med fint i spurten till ett andrapris över för honom korta 2140 m. Nästa start är planerad till den 14 april på Jägersro.

Mr Vida är ny i stallet. Med 1,7 miljoner på kontot så ser vi fram emot att få en ny startsnabb snabbloppare att tävla med. AB Tourrettes & Vida Pellets AB äger och hälsas välkomna till stallet. Mr Vida kommer närmast från Roul Engblom, Axvalla och gav ett käckt intryck i första jobbet.

Igår, torsdag gick 3-åriga Triton Sund-dottern Hell Broke Luce (coolt namn!) provlopp. 1.16 sista varvet utvändigt löstes utan problem och vi kvalar inom kort. Därefter kom nu 4-årige Veyron Brodde ut bakom startbilen och lufsade 1.16/1600 m. Veyron hade en ojämn debutsäsong med en 1.12-tid på sprint som toppnotering. Kastration och vintervila har gjort honom gott och årsdebuten sker om två veckor.

Idag, fredag visade 3-årige Andover Hall-sonen Mr Rekatochklart att polletten börjar trilla ner. 1.24/2100 m på gården med 1.20 blankt sista kilometern ihop med Bella Bourbon som gör årsdebut i Kalmar på Skärtorsdag. Minns ni Bella? Det var hon som dundrade runt på 1.15,7/2140 m volt vid debutsegern i somras. Sedan dess har hon inte startat, men nu är det alltså dags. Som franskfödd har hon mycket att välja på i matchningsväg, det kan bli en spännande säsong för hennes del.

Nästa vecka väntar tävlingar på onsdag V86, Jägersro och torsdag, V65 på Kalmar. Många spännade starter, bl a jagar U.S.Dollars sjätte raka, Bonito Hornline ska visa att senaste loppet inte bara var en ”Lidnersk knäpp” utan att han är pålitlig i sin nya form, Lord Brodde likaså. Lorden visade plötsligt ett avslutande 1.11-varv sedan vi plockat av skorna senast. Vidare så gör Kamanda comeback efter en pust på 6 veckor, och Promise Me gör första starten efter den fina insatsen på Valla senast. Plus lite andra godbitar.

På måndag, annandag påsk, debuterar sedan Monster Drive i Yngve Larssons Hederspris i Halmstad. Vi tar med oss ett gäng hästar den dagen, dessutom kommer Rocky Egedal över från Danmark för en ny stayerstart. Senast blev vi ”bara” tvåa trots 1.11,1 sista varvet! Över 3100 meter…

I morgon kommer vår osteopat Stefan Andreasson ner från Kungsbacka och går igenom de flesta tävlingshästarna med sin laser och stötvågsapparat. Stefan var senast här för två veckor sedan och jag tycker det är lika intressant varje gång. Dels att följa behandlingen och dels att köra hästarna i träning efteråt. Det är väldigt tydligt att mycket av travhästarnas reaktioner i lederna är kopplade till stumma, trötta muskler. Att som ST införa längre karenstider och försvåra bruket av olika terapier, inklusive shockwave, för de hästägare som vill kosta på sina hästar det, rimmar dåligt med djurskyddet. Hade jag varit ansvarig för djurskyddet inom sporten så hade jag istället jagat dåliga underlag på våra banor. Då hade vi pratat djurskydd!

Sedan hade jag inte jobbat kontraproduktivt med att sätta tramsiga karenstider på antibiotika, harmlösa linimenter, tillskott och olika behandlingsformer som massage och dylikt. Jag förstår att bland skrivborden låter det bra med alla karenstider, men som sagt, många gånger står de i verkligheten i vägen för hästarnas välbefinnande.  Så är det bara. Förhoppningsvis blåser det modernare vindar in i sportens korridorer, jag har den känslan i alla fall.

/Jocke

Leave a comment

Blogg Categories