Kriterieauktion

okt 1, 2014   //   by Joakim   //   Blogg  //  No Comments

Vi kom hem ifrån Solvalla med ett snyggt hederstäcke från Walter Lundbergs Memorial och nio nya ettåringar! Aldrig förr har vi fått så mycket för pengarna som på årets Kriterieauktion. För även om snittpriset gick upp med 18% från ifjol så var det en helt annan klass i år på utbudet. Helt logiskt med tanke på den stiltje som följt i branschen efter sänkta prispengar 2013 och 2014. Så i år har de hårt prövade uppfödarna inte fått sålt sina unghästar hemma i samma utsträckning som tidigare år och därmed blev Kriterieauktionen en kvalitetsauktion. Känslan från de senaste åren av utfiskat och gallrat var borta. Den dagen vi uppnår en genomtänkt auktionskultur (läs; uppfödarna inser att på lång sikt tjänar alla på att även de bästa hästarna  säljs på auktion) så kommer intresset för unghästköpande att ta fart radikalt. Det är jag övertygad om.

 

Nu har vi fått se en positiv effekt på Premiechansningen och Auktionsloppen. Helt klart stimulerar detta till nya inköp. I första hand är det travtränarna som handlar unghästar och inser att vi i Sverige nu har världens största prispotter att köra om. Nästa steg är att få alla hästägare att ta in att årgångshästarna har fått en hundraprocentig höjning av prispengarna i de stora finalerna. Det är bara en tidsfråga innan vi ser en kulltopp som tjänar uppemot 10 miljoner som unghäst. Ina Scot, Red Hot Dynamite, Fama Currit, Viola Silas, Pato etc . hade haft den möjligheten om de varit födda 2013 istället. Jag tycker det är enormt spännande att vi Sverige ligger längst fram i möjligheterna på den biten.

Så självklart har årgångsfinaler varit måttstocken när jag köpte in de här nio hästarna. Sex ston och tre hingstar blev det. På sidan Till Salu ligger en full presentation av varje häst och där finns allt ifrån en helsyster till Lucky Jim (2 milj. USD!), en Donato Hanover-hingst med Merrie Annabelle-vinnande mamma, ett Yankee Glide-sto (bilden ovan) som är helsyster till Lost Symbol, 1.11,8 och där morbror är Global Glide (4,9 milj). Lägg till ett Muscle Hill-sto med miljonvinnande 1.11-travaren Sooner Than Later som mamma så förstår ni min entusiasm över inköpen.

Priserna är rena nettopriser, dvs inrop+courtage+hästhotell+hemtransport. Inkörningen är påbörjad och jag hälsar alla intresserade välkomna att komma ut på vår unghästcamp i Hyltarp, 10 min från Jägersro, där alla hästarna står uppstallade. Jag är öppen för paketlösningar, sälja en och en eller sälja delar. Alla ska säljas. Även det så populära All Inclusive-upplägget som vi kört med några hästar nu (Bubba Degato, Lord Brodde, Xanthis B.Good) kan vara aktuellt.  Dvs hästen/hästarna delas upp i 20 andelar och alla kostnader för träning, försäkring, insatslopp, veterinär, täcken, transporter är täckta fram till hästen fyller tre år. Ingångskostnaden blir mellan 16 000 – 21 000 kr/andel beroende på vad resp häst kostade på auktionen. När hästen blivit tre år kostar varje andel 750 kr per månad.

Hör gärna av er med ev intresseanmälan.

Jocke

 

Leave a comment