Finns det ingen gräns?

dec 18, 2012   //   by Joakim   //   Blogg  //  10 Comments

Nästa tisdag är det tävlingar på Jägersro. Som vanligt. För det är ju TISDAG! Så dumt av mig att tro att på Juldagen så ska vi kunna fira jul, hälsa på familj/släkt, vila upp oss. Att vi inom travet inte har något uppehåll i säsongen, det har alla accepterat (även om det är mycket efterfrågat!), men att vi inte ens på Juldagen ska få hämta andan. Vem kom på det? Låt mig gissa, någon som håller julledigt från 21 dec till trettondagen?

En hästskötare jobbar ofta mer än 60 timmar i veckan, så är det bara. Med lunchtrav, eftermiddagstrav, kvällstrav, NATTtrav och lite småpyssel i stallet såsom träning, mockning, hästskötsel och packning/rengöring av utrustning så räcker ofta inte ens 60 timmar. Mycket uppoffringar görs från många aktiva inom sporten, och många familjemedlemmar får stå tillbaka. Flickvänner, pojkvänner, barn och andra anhöriga har vant sig. Med ett litet hopp att sedan, till Jul, då kan vi väl träffas? Jaså , inte..

Självklart kommer någon från ATG/ST att mumla om omsättningssiffror på spelet. Men med det resonemanget, ska vi inte köra race på Julafton också? Hysteriskt är det. I alla fall i min värld. Så Stall Lövgren med personal tävlar inte på Juldagen. Då firar vi Jul.

God Jul!

//Joakim

10 Comments

 • God Jul till er och all heder åt att inte tävla på Juldagen!

 • En riktigt god jul till dig och din personal . Och ett gott nytt framgångsrikt år för er.

 • Man blir rörd när man hör att det faktiskt finns dom som tänker på sin personal.

  All heder till dig Joakim och en synnerligen God Jul önskar jag dig!

 • Bra Jocke! God Jul!

 • Bra och starkt reagerat, Jocke!

 • Du är ett föredöme för sporten ! God jul 🙂

 • Fy fan vad bra sagt!!! Äntligen någon som lyfter fram hästskötarnas omöjliga arbetssituation ’n

 • Ha en underbar Juldag.

 • Håller med dig till 110% i det du skriver,inget snack om det. En intressant fundering dock: De 60 (minst) timmarna som skötarna arbetar i veckan, varför får de ej betalt/ledigt senare för detta? Nu vet jag inte hut du gör så jag ska inte anklaga dig, men antar att du inte inte ät så sugen att betala 20/h övertid till respektive skörare? (Vet ingen tränare som gör det, men är du undantagen detta så ta inte åt dig) övertidsersättning i form av ledigt/pengar finns i alla andra branscher så här har alla tränare också ett ansvar, för ni vill väl inte liksom ATG bara tjäna pengar och låta personalen jobba hela tiden…? //Fredrik

  • Hej Fredrik!
   Så här är det med löner inom travet; Skötarna erhåller en avtalsenlig fast månadslön som oftast avser fulltid, 40 tim/vecka. Detta avtal ligger till grund för träningsavgifternas storlek. Dvs ca 48% går till lönekostnader. Resten går till boxhyra, foder, strö, hovslagare, utrustning, banskötsel, el, selar, jänkarvagnar!, etc, etc. Detta är varje dag en förlustaffär för tränarna som kompenseras av 10 % på inkörda prispengar. Kunden får alltså mer än han/hon betalar för om hästen aldrig tjänar pengar. Eftersom det är en tävlingsbransch dras ambitiösa människor till travet och jobbar för resultat istället för klockan. Som i alla sporter naturligtvis. Intresset för djuren är också en stark drivkraft i stallarna.
   Jag är helt säker på att travet aldrig kommer kunna ersätta alla aktiva för varje timme som de lägger ner. Det finns inte utrymme för det helt enkelt hos de flesta kunder. Travtränarna skulle tappa hästar i träning något enormt och jobben försvinna. En uppskattning är mellan 55-70 procent av alla hästägare skulle hoppa av vid ett sådant scenario. Hos oss erhåller respektive skötare en bonus på 3 % på passhästarnas resultat. Så passar man en Elitloppsvinnare så kan man köpa nya klubbor till golfbagen, eller hur Francois? He he..
   Det positiva är ändock att de senaste 6 åren har hästskötarna varit vinnare i löneutvecklingen. 36% har lönen stigit, få andra grupper ligger ens i närheten. Och det är positivt!
   //Joakim

Leave a comment