Brioni slutar….

jul 23, 2012   //   by Andreas Modess   //   Blogg  //  No Comments

En av svensk travsports allra främsta har avslutat karriären. Brioni lägger tävlingsskorna på hyllan och blir avelshingst.

Under torsdagen togs beslutet att låta nioårige Brioni avsluta sin tävlingskarriär. Sjätteplatsen i Copenhagen Cup i juni blev hästens sista start. En ytterst framgångsrik karriär som kröntes med segrar i Olympiatravet och Elitloppet i fjol är därmed till ända.

– Det var ett enkelt beslut. Världseliten eller pensionär var alternativet. Som travtränare är det en av mina viktigaste uppgifter att alltid ta rätt beslut. Att ha omdömet med sig. Att inte göra några starter för mycket. Brioni har alltid varit en topphäst och vi ville bestämt att han även skulle få avsluta som en topphäst, säger tränaren Joakim Lövgren till kanal75.

Tyskfödde och ägde Brioni inledde sin karriär först som fyraåring men visade direkt prov på sin enastående kapacitet. Först i sin tjugonde start förlorade han ett lopp felfri, då med sjutton segrar i bagaget. Fjolårssäongen, 2011, var hans främsta. Brioni blev vald till årets häst efter att ha segrat i en makalös upplaga av Elitloppet, vunnit Olympiatravet och slutat trea i Hugo Åbergs.

Brioni deltog även i tre raka Elitloppsfinaler, den sista i år där han slutade oplacerad. Hästens snabbaste lopp kom också under hans sista tävlingsäsong; i HKH Prins Daniels Lopp på Gävle noterade han 1.09,7a/1609 som vinnare. Total tog Brioni 32 vinster i 68 lopp och tjänade drygt 13 miljoner kronor. Från nästa år kommer han att verka som avelshingst i Sverige.

– Att vi nu fattat beslutet att han slutar tävla känns inte sorgset utan mer värdigt. Jag har alltid haft en sådan enorm glädje och tacksamhet mot den här hästen. Det finns ett slut med alla hästar, säger Joakim Lövgren.

Leave a comment